En wat met horizontale ontwikkeling?

Hoe kijk jij naar ‘learning and development’?

Onze omgeving verandert steeds sneller. Misschien voelde je je al eens overweldigd of twijfelde je aan je capaciteiten om om te gaan met alles wat er gaande is. Wel, dan ben je zeker niet de enige. Met de huidige complexiteit in de wereld, moeten leiders en medewerkers blijven evolueren en groeien willen ze bijblijven en vooruit gaan. L&D dus? Hm, ja, maar wat moet dat dan precies inhouden?

Vaak denken we dan aan het leren van nieuwe dingen of het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, ook wel ‘horizontale ontwikkeling’ genoemd. Hoewel waardevol, leidt dit soort van ontwikkeling meestal niet tot echte verandering of een shift in onze mindset. Het wordt steeds duidelijker dat de weg vooruit voor de leiders en medewerkers van vandaag loopt via verticale ontwikkeling.

Traditioneel focusten leertrajecten en leiderschapsprogramma's vooral op horizontale ontwikkeling: wat is het dat leiders moeten leren, en hoe geven we ze dat? Op het eerste gezicht klinkt dit logisch. Maar als leiders al weten wat effectieve leiders doen en het nog steeds niet kunnen, wat voor nut heeft het dan om het hen nog eens te vertellen? Wat als het probleem niet is wat de leider weet, maar wie de leider is?

Horizontale ontwikkeling is het toevoegen van meer kennis, vaardigheden en competenties. Je kan het vergelijken met extra apps toevoegen op je smartphone, een simpele uitbreiding dus. Verticale ontwikkeling houdt een complete upgrade van het besturingssysteem in, wat veel complexer is. Het gaat om het loslaten van fundamentele overtuigingen en compleet anders naar de wereld te kijken.

Enkel nieuwe inhoud aanbieden via training is niet voldoende. Het glas met leiderschapskennis is vaak al vol. Ze kennen het al. De beperkende factor is niet langer de inhoud (de kennis van de leider), maar wel het glas zelf (de mentale capaciteit van de leider). Onderzoek van de laatste 20 jaar naar de ontwikkeling van volwassenen verduidelijkt waarom het competentiemodel niet werkt als enige manier om leiders te ontwikkelen: we hebben nagelaten onderscheid te maken tussen verticale en horizontale ontwikkeling.

Ontwerp zonder titel (9)

Een verticaal gericht programma legt minder nadruk op de inhoud die in de leider moet worden ‘gegoten’ en meer op de beker zelf (de mind-set, identiteit en mentale modellen van de leider). Het doel is niet om meer toe te voegen aan het glas, maar om het glas zelf groter te maken.

Verticale ontwikkeling komt niet in de plaats van horizontale ontwikkeling. Beide zijn even belangrijk.

Verticale ontwikkeling vervangt horizontale ontwikkeling niet. De echte kans ligt in de combinatie van verticale en horizontale ontwikkeling wat een duurzame verandering oplevert. Verticale ontwikkeling geeft je de wijsheid om de juiste manier van handelen te kiezen. Horizontale ontwikkeling zorgt er voor dat je de vaardigheden en ervaring hebt om je gekozen handelswijze toe te passen in je leven en relaties.

Met verticale ontwikkeling kunnen we niet alleen onze eigen ontwikkeling ondersteunen, maar ook die van anderen. Als je meer wil weten over hoe je je eigen ontwikkeling of die van je team kan ondersteunen, contacteer me.