Workshop (12 okt): Groeien in Conflict

In het kader van de mediation week gaf ik op 12 oktober aan een 25-tal bemiddelaars een workshop over groeien in conflict. Meer specifiek keken we naar hoe de theorie mbt het ontwikkelingsproces van volwassenen tools kan bieden voor conflictoplossing.

Hier zijn een aantal takeaways:

We kunnen een aantal gedragingen die mensen in conflict vertonen beter begrijpen wanneer we kijken naar de verschillende fases in het ontwikkelingsproces van volwassenen. Inzicht in dit ontwikkelingsproces kan bemiddelaars helpen om te begrijpen waarom sommige technieken bij bepaalde mensen wel zullen werken en bij andere niet. De lens van de ontwikkelingstheorie biedt een extra vocabularium aan de bemiddelaar.

Ontwikkelingstheorie gaat over groei, als mens. En het mooie aan het bemiddelingsproces is net dat het van nature zo is ontworpen dat het mensen ertoe aanzet om over hun conflict na te denken, hun perspectief te verruimen en in een onbekende omgeving te stappen. Transformatie wordt mogelijk.

Een aantal tips:

🎯 Zet je niet vast in in rigide categorisaties. Menselijk gedrag kan je nooit vastpinnen in één fase.

🎯 Zoek naar overtuigingen, aannames en regels die mogelijk bepalend zijn voor de standpunten van de partijen.

🎯 Focus op micro-veranderingen, groei gaat traag.

🎯 Investeer in je eigen ontwikkelingsproces.

Hieronder vind je een aantal slides van de workshop.

Wil je graag meer info over deze workshop of over de synergiën tussen de tools van adult development theory en conflictoplossing?

 

Met verticale ontwikkeling kunnen we niet alleen onze eigen ontwikkeling ondersteunen, maar ook die van anderen. Als je meer wil weten over hoe je je eigen ontwikkeling of die van je team kan ondersteunen, contacteer me.